Bekkenbodemtherapie bekkenbodemfysiotherapie Heeze Leende sterksel

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie

De bekkenbodem is een dikke spierlaag die de onderkant van het bekken afsluit. In de bekkenbodem bevinden zich de urinebuis, vagina (alleen bij vrouwen) en de anus. De bekkenbodem heeft 3 belangrijke functies:

De bekkenbodemspieren kunnen soms te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de juiste manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemstoornissen kunnen ontstaan door ouderdom, zware bevalling, verzakkingen van de buikorganen, ziekte enz.

Welke klachten behandeld de bekkenbodemtherapeut?

Bekkenbodemtherapie:

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een gespecialiseerde fysiotherapeut is daarom vaak zinvol. Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Als er een verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, alhoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de fysiotherapeut u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.

ZwangerFit:

Tijdens en na zwangerschap is het belangrijk om te blijven bewegen en juiste deze bekkenbodemspieren te gebruiken.
Lees meer over ZwangerFit

Suzanne Bergh:

Zowel ZwangerFit als Bekkenbodemfysiotherapie wordt gegeven door bekkenfysio Suzanne Bergh.
Lees meer over onze bekkenbodemspecialist