5 vragen over dry needling en triggerpoints

Dry needling

Dry needling

Dry needling is een snelle en effectieve manier om spier knopen los te maken. Deze spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Door er met een hele dunne naald in te prikken ontspannen deze triggerpoints en voelt de spier weer soepel aan.
We hebben de de 5 meest gestelde vragen die we krijgen onder elkaar gezet.

1) Wat is dry needling nou eigenlijk?

Dry needling is dus een behandeling die in de spier zelf wordt uitgevoerd. Bij ons wordt dit vooral gedaan door Suzanne Berg.  Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij spierklachten in de lage rug en het bekken gebied als onderdeel van een totaalbehandeling. Andere klachten als hoofdpijn, RSI, nekpijn en een tenniselleboog kunnen ook verholpen worden. Suzanne maakt gebruik van haar expertise over het bekkenbodem gebied in combinatie met de dry needling therapie

2)  Is te vergelijken met acupunctuur?

Er zijn zeker raakvlakken tussen dry needling acupunctuur. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald lijken op elkaar. Toch zijn echter ook enkele duidelijke verschillen.

Zo zit het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept dus vooral naar meridianen en dergelijke. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en anatomie: een mechanisch concept. Een meer wetenschappelijke benadering dus.

Daarnaast gebruiken ze met klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden tegelijkertijd die dan ook even in de huid moeten blijven zitten. Onze fysiotherapeuten werken met dry needling vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

3) Wanneer wordt dry needling toegepast?

Het is geschikt voor spierklachten die kort en lang bestaan. Helemaal als er myofasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak geven deze triggerpoints pijn als je erop druk maar ze kunnen ook zorgen voor uitvallende pijn.

De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, omdat deze triggerpoinnts de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Naast pijn, kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor stijfheid, bewegingsbeperking en verminderde werkzaamheid van de spier in kwestie. Soms komen zelfs ook reacties als rillerig zijn, zweten, duizeligheid, wazig zien en licht in het hoofd voor

De meeste patiënten met spierproblemen kunnen behandeld worden met de naalden, maar in sommige gevallen is dry needling niet geschikt. In de laatste fase van de zwangerschap wordt er meestal niet behandeld. Maar natuurlijk ook als er angst is voor naalden. Ook net na een ongeval of flinke spierscheur wordt er geadviseerd niet met dry needling te werken.

4) Doet het pijn?

Om de triggerpoints uit te schakelen worden deze door de fysiotherapeut aan geprikt. Op deze manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je eventjes, maar dit is te verwaarlozen. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Dit noemen we ’twitchen’. Deze verkramping kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar dit duurt maar eventjes. Daarbij is daarna direct een positief effect te merken. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid groter en er is minder pijn.

Soms treden er reacties op als duizeligheid en klamme handen. Dit komt ook vaak als de patiënt het spannend vind. Samenvattend is het dus een uiteters veilige behandeling.

5. Wat is het effect van een behandeling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal even gek aanvoelen. Soms is de spier wat vermoeid of zwaar. Ferme spierpijn is een veelvoorkomend symptoom. Dit is normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treedt wat algehele vermoeidheid van een behandeling op. Regelmatig ervaren patiënten een diepere slaap op de nacht na de behandeling.

Vaak kiezen we ervoor om de eerste behandeling met minder triggerpoints te beginnen om dit daarna langzaam op te bouwen. Op die manier kunnen we even in schatten hoe je reageert. Meestal is na een paar behandelingen de pijnlijke spier verdwenen.

Meer weten of meter een afspraak maken?

Bel of whatsapp ons gerust

040-2262224