Astrand test fysio de beemden Heeze

Åstrand test

Åstrand test

Zou jij een willen weten hoe je ervoor staat met je algemene conditie

Hoe het is met je uithoudingsvermogen?

Daar kan je achter komen door de Astrand test te doen. Dit is een test waarbij we kijken wat de maximale zuurstofopname is. 

Dus de maximale zuurstof opname van het cardiovasculaire systeem. (Hart longen). Dus er wordt gemeten hoe veel zuurstof er door jou lichaam opgenomen wordt. Dit noemen we de VO2Max. En dit zegt wel degelijk iets over je algemene conditie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De test is op een fiets ergometer. Eerst 2 minuten warming up. Daarna wordt het tempo opgevoerd, tot je flink moe wordt. In het totaal duurt het maar 6 minuten. Je hartslag zal flink op lopen en zal waarschijnlijk in het laatste gedeelte van te test een beetje gelijk blijven. De curve zal dus wat af vlakken. Deze hartslag en de wattage waar de fietst op afgesteld gebruiken we in een formule en daar komt dan je VO2max uit. 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien heb je vroeger wel eens ooit de Cooper test moeten doen op school? Daarmee kon je ook de VO2max berekenen. De test met de fiets is wat fijner en je bent ook nog eens sneller klaar.

Aan het eind kunnen we bekijken hoe je het doet in vergelijking met leeftijdsgenoten. 

Dit is een van de testen die we gaan doen tijdens de gezondheidscheck. Door de astrand test krijg je een indicatie van je algemene conditie. Maar zo hebben we ook nog testen voor je lenigheid en balans. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat als gaat sporten de enkels, knieën en heupen voldoende bewegelijk zijn bij het sporten. Dat kan blessures veroorzaken. Zo wordt ook beenlengte verschil en scoliose mee genomen. 

Dat, en nog wat andere leuke testen.

De uitslag krijg je mee op papier en kun je boven je bed hangen;)

 

Wil je ook weten hoe het met jouw algemene gezondheid is?

De test wordt vergoed uit je aanvullende verzekering.