De perfecte ochtend routine

De perfecte ochtend routine

De perfecte ochtend routine

Het is super goed als mensen elke dag oefeningen doen. Maar we zien in onze fysiotherapiepraktijk dat veel mensen oefeningen doen die niet veel bijdragen aan het versterken van de kracht en coördinatie. Vaak worden er oefeningen gedaan om de gewrichten los te maken. Denk hierbij aan oefeningen die vooral de focus hebben op het losdraaien van gewrichten. Zoals het draaien van de enkels, het los bewegen van de knieën en heupen maar ook het strekken van de rug. Maar dit zijn naar onze mening dus niet de beste oefeningen. Wat wel goede oefeningen zijn leggen we nu uit.

 

Als je dagelijks oefeningen doet is het vooral belangrijk om de kracht en coördinatie te trainen. Met het ouder worden (en dit begint al na je dertigste levensjaar) neemt het aantal spiervezels in je spieren af. En vooral de spiervezels die voor explosiviteit zorgen. Dit is de reden dat duursport op latere leeftijd nog makkelijk gaat en explosieve sporten met de leeftijd sneller achteruit gaan. Deze spiervezels zorgen voor de kracht en coördinatie in je spieren.

Juist door het afnemen van die kracht en coördinatie moet dit getraind worden. En hiervoor hoef je heus niet naar de sportschool. Het is juist beter om dit thuis te doen. Dit om twee redenen:

  1. Tandenpoetsen doe je waarschijnlijk elke dag. Dit komt omdat het in je ritme zit. Je hoeft geen motivatie te zoeken om je tanden te poetsen. Het zit waarschijnlijk in je avond routine. Je doet het gewoon zonder er bij na te denken. En zo kun je jezelf ook aanleren om dagelijks oefeningen te doen. Zo kun je zelf de oefeningen in je ochtend routine doen. Net zoals je dat met tandenpoetsen doet.
  2. Oefeningen doen op apparaten is goed voor het versterken van je spierkracht. Maar je coördinatie en balans wordt hierbij niet getraind. Veel mensen trainen in de sportschool voornamelijk op apparaten. Hierdoor wordt je coördinatie en balans niet beter. Zo hebben de spieren minder controle.

In onderstaande video heeft onze fysiotherapeut Jur de ideale ochtend routine voor je in elkaar gezet.