Oedeem therapie in Heeze / lymfe drainage / Fysiotherapie

Oedeem Therapie / Lymfe Drainage

Oedeem Therapie / Lymfe Drainage

5 vragen over oedeem therapie in Heeze

Bij Fysiotherapie de Beemden in Heeze is Annabel van Zeeland de oedeem specialist. Annabel was ooit operatie-assistente en later door gestudeerd als fysiotherapeute. Hierna heeft ze zich verdiept op onder andere oedeem. Maar wat is dat precies en wat kan het doen voor jou?

1) Wat is (lymfe)oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van omvang van de armen of benen. Dit kan het gevolg zijn van een operatie , waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundaire lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn dit dan wordt het primaire lymfoedeem genoemd.

 

 

2) Hoe werkt fysiotherapie bij oedeem?

De verplaatsing van dit vocht in het lichaam wordt Lymfedrainage genoemd.
Lymfedrainage is een natuurlijke functie van het lichaam, maar bij sommige mensen werkt deze functie minder goed.
Bijvoorbeeld na een ongeval, operatie, ziekte of stress. De oedeemtherapeut kan dit proces door middel van rustige zachte massage normaliseren. Bij manuele lymfdrainage volgens vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.

Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk. Het bijzondere van de therapie van Vodder, is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel , maar vooral op de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht. De behandeling vindt plaats in een ontspannen sfeer in een ruimte met een prettige temperatuur. Meestal lig je en zal de oedeemtherapeut (Annabel) beginnen met het masseren van de lymfeklieren in de hals. Daarna komen andere lichaamsdelen aan bod waar het eigenlijke probleem zich bevindt. Er zijn naast de Vodder ook andere technieken, Fysiotherapie de Beemden kiest voor Vodder omdat dit de beste resultaten geeft.

 

3) Welke klachten kun je verhelpen met oedeem fysiotherapie?

 • Lymfoedeem
 • Post- traumatische en -operatieve oedeem
 • Bloedcirculatiestoornissen, b.v openwonden
 • Klachten als gevolg van stress, b.v slapenloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn
 • Keel -,neus- ooraandoeningen , bv chronische bijholte – slijmvliesontsteking
 • Verstuikingen of bloeduitstortingen.
 • Klachten aan het zenuwstelsel b.v gezichtverlamming ,migraine

 

 

4) Wat moet ik doen als ik denk dat ik oedeem heb?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat er bij jouw lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of met ons. In overleg besluiten wij of je er verder onderzoek nodig is in het ziekenhuis.

 

5) Wat zijn de behandel mogelijkheden?

De behandeling door een oedeemtherapeut bestaat uit:

 • Compressie therapie:
  Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in veel gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Manuele lymfdrainage
  Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer en lymfvochten op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q klieren.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatie gebied/ ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren .
 • Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.
 • Voorlichting
  Je krijgt informatie over huidverzorging, voeding preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. En je wordt begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
 • Lymftaping
  Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van de lymfvocht beter verloopt.
 • Aanleren van zelfmanagement
  Ter aanvulling aan de therapie wordt je geleerd zelf te masseren en tapen. Daarnaast krijg je oefeningen mee om de ontstane verbetering te onderhouden of verder te vergroten.
  In sommige gevallen is voor deze behandeling een verwijzing van een arts nodig. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder(www.Mldv.nl)

Annabel van Zeeland:

Onze expert op het gebied van Lymfe en oedeem is gecertificeerd oedeemfysiotherapeut Annabel van Zeeland
Lees meer over Annabel van Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


Terug naar overzicht